22 April 2007

De Lijn brengt je veilig thuis.

Na een lekkere koude schotel in Hechtel-Eksel nam ik gewoontegetrouw de bus huiswaarts. Op zondag durven chauffeurs al eens vriendelijk zijn en zo ook de mensen die met hem een praatje willen slaan tijdens de rit. Dit keer was dat niet anders. Het zoontje dat de chauffeur bij had, maakte de sfeer extra gemoedelijk. Mij werkte hij echter al snel op de zenuwen. Een boekje lezen is niet zo makkelijk als het menneke iedere zin begint met "Papaaaaaaaaa?"

Het duurde echter niet lang of het boekje kon me niets meer schelen en die gemoedelijke sfeer was spoorloos. In een stil moment vond het menneke met HarryPotter-brilletje en kort broekje het namelijk nodig om te vragen: "Papaaaaaa? Gaan we dadelijk naar huis?" De papa antwoordde bevestigend. "Papaaaaaa? Is mama dan ook thuis?" Papa verzekerde dat mama thuis zou wachten met warm eten. "Papaaaaaa? Gaat gij mama dan weer slaan?"

Stilte in de bus.

De drie mensen die bij de chauffeur zitten/staan, kijken heel even nerveus en beginnen dan alle drie te schatteren van het lachen. De pret kan niet op, want het is zo'n grappig kindje met zijn gekke vraagjes ook altijd. En ze zijn zo klein. En hij zal wel wat moe zijn, want hij ziet er toch wel wat moe uit. Bij papa-buschauffeur verschijnt er ook een lachje, maar dat verdwijnt als het jongetje nog eens vraagt: "Papaaaaaa? Gaat gij mama straks weer slaan?" Een wat oudere mevrouw geeft papaaaaa geen kans om te antwoorden en zegt dat het menneke een heel lieve vader heeft en nooit iemand zou slaan. Het kereltje weet dan weer: "Jawel! Die doet da altijd!"

En dan zit je daar op de bus. Met drie bulderende volwassen mensen, een muisstille buschauffeur en een jongetje van zes dat niet weet wat er zo grappig is. Zijn er meldpunten voor zulke voorvallen?

8 comments:

Geert Simonis said...

blij dat u het ons toch al gemeld heeft
we zijn gisteren ilke voor het eerst gaan showen bij bompa
je bent nu officieel niet langer het schattigste kleinkind

San F. Yezerskiy said...

Dat jongetje zal vandaag ook wel een briefje meekrijgen waarop staat dat hij niet mag meedoen aan de zwemles, vrees ik.

En als je dit verhaal naar De Lijninfo (misschien mijn toekomstige werkgever) stuurt, kunnen ze aan de hand van het vertrekuur van de bus de chauffeur identificeren en nemen zij misschien wel verdere stappen.

Phumazz said...

Ondertussen is er een lange mail naar De Lijn verstuurd. Benieuwd wat het antwoord zal zijn.

Anonymous said...

Schatteren?! Schatteren?! Leer eerst Nederlands, vooraleer je denkt dat je de wereld kan verbeteren!

Anonymous said...

En toch houd ik nog van u!

Geert Simonis said...

als je toch contact opneemt met de lijn informeer dan eens of de tragische dood van boris jeltsin negatieve invloed zal hebben op de busverbinding leuven-limburg

Phumazz said...

De Lijn legt de bevoegdheid bij de politie. De politie legt de bevoegdheid bij de vrouw van de buschauffeur. Huiselijk geweld behoort tot de privé-sfeer en daar kan de politie zich niet mee bemoeien. Anders zou geweest zijn als het jongetje zelf slaag kreeg. Case closed, maar den deze zit met gemengde gevoelens.

Geert Simonis said...

als boris jeltsin nog had geleefd, het was geen waar geweest